Leer alles over groente

Groente is belangrijk voor onze gezondheid.

Omdat groente veel vitamines, mineralen en vezels bevat, is het belangrijk om iedere dag groente te eten. Maar wat zijn eigenlijk groenten? Waar komen groenten vandaan en hoe groeien ze? En niet te vergeten: hoe smaken al die groenten?

Wist je dat sla, tomaat en komkommer de meest gegeten groenten zijn?

Groentelessen voor jouw klas
Wil je aan de slag met het thema Groente in jouw klas? Hieronder vind je leermaterialen, filmpjes, gastlessen en activiteiten voor groep 1 t/m 8. Het groentethema is ook voor BSO’s heel geschikt.

Vragen? Meer weten? Neem contact op voor gratis advies op maat!

Gastlessen & Excursies

Kies voor een gastdocent of een uitstapje

Kies voor een leerzame gastles, waarbij de kinderen de groentesoorten leren kennen en proeven. Ga samen groentesoep maken of aan het werk in de moestuin. Maak hieronder een keuze voor een groenteles die aansluit bij jouw groep.

Groentesoep maken in de klas

De natuurdocent geeft uitleg over de groentesoorten die in de soep gebruikt worden. Samen met de kinderen wordt een pannetje groentesoep gemaakt. Terwijl de soep opwarmt, maken de kinderen zelf kruidenboter. Afsluitend eten de kinderen een kopje soep en een cracker met zelfgemaakte kruidenboter.

Optioneel kunnen de kinderen zelf een potje met potgrond vullen en daar een uitje in planten. Het opkweken kan zowel thuis als in de klas.

Lesduur: ca. 1,5 uur. Starttijd bij voorkeur voor de pauze of lunchtijd. Deze actieve en leerzame activiteit is geschikt voor groep 4 t/m 6.
Prijs: € 75,- voor de complete les, inclusief soep, kruidenboter maken en alle materialen. Meer informatie of deze les reserveren.

Deze activiteit wordt verzorgd door Ynske Hoekstra van MEC Alkmaar Natuuronderwijs.

Ontdek groente en fruit - Groep 1, 2 en 3

De kinderen maken kennis met verschillende soorten groente en fruit van het seizoen. Een deel hiervan is in aluminium folie verpakt, zodat de kinderen kunnen raden welke groente- en of fruitsoort er in zit. Dit zullen bekende maar ook wat onbekendere soorten zijn. Natuurlijk gaan we ook proeven.

Leerdoel 
Na deze les kunnen de kinderen:

 • een aantal soorten groente en fruit benoemen.
 • de verschillende vormen en kleuren van groente en fruit herkennen en benoemen.
 • de smaak van een aantal soorten groente en fruit herkennen en benoemen.

Didactische werkvorm: De kinderen zitten (bij voorkeur) in een kring, zo kunnen ze het allemaal goed zien. Het is een klassikale les. Leerlingen kunnen actief meedenken en praten.

Er is verder geen voorbereiding van de school/leerkracht vereist. Vergoeding: € 75,- inclusief alle materialen. Vraag hier meer informatie of reserveer deze les.

Leer meer over groente en fruit - Groep 4, 5 en 6

Aan de hand van een boekje bijvoorbeeld over tomaat (afhankelijk van het seizoen) leren de kinderen de verschillende tomatensoorten en ook de producten die ervan gemaakt zijn, zoals tomatensap, ketchup en tomatensaus. Daarnaast maken de kinderen kennis met enkele andere groente- en fruitsoorten van het seizoen. Het proeven hoort er ook bij.

Leerdoel
Na deze les kunnen de kinderen:

 • weten de kinderen wat een tomaat (groente afhankelijk van het seizoen) is, hoe deze groeit, smaakt en wat je er allemaal mee kunt doen.
 • hebben de kinderen de smaak van een aantal soorten groente en fruit leren herkennen en benoemen.

Didactische werkvorm: De kinderen zitten als het mogelijk is in een kring. Het is een klassikale les. Leerlingen kunnen actief meedenken. Vergoeding: € 75,- inclusief alle materialen.
Er is geen voorbereiding van de school/leerkracht vereist.

Ken groente en fruit van het seizoen - groep 7 en 8

De gastdocent leert de kinderen over (seizoens-) groenten en het belang ervan voor de gezondheid. De meegebrachte groente en producten worden besproken en de kinderen leren over de voedingswaarde. Ook komen enkele andere groente- en fruitsoorten van het seizoen aan bod. De gastdocent neemt zaad mee van de betreffende groente- en fruitsoorten.

Leerdoel
Na deze les:

 • hebben de kinderen meer kennis over de tomaat of een andere soort groente of fruit, dit is afhankelijk van het seizoen
 • kennen de kinderen het belang van groente en fruit voor de gezondheid en de voedingswaarde van deze producten.

Didactische werkvorm: De kinderen zitten in groepjes aan tafel. Het is gedeeltelijk een klassikale activiteit.  De kinderen kunnen actief meedenken.

Er is geen voorbereiding van de school/leerkracht vereist. Vergoeding per les € 75 inclusief alle materialen.

Voorlichting voor ouders

Als de kinderen (meer) leren over groente en gezond eten is het ook belangrijk om de ouders/verzorgers te informeren. Dan snijdt het mes aan twee kanten en zal er thuis over gesproken worden. Hierdoor komt bij zowel de ouders als de kinderen een bewustwordingsproces op gang.

Een themalezing  voor ouders kan bijvoorbeeld tijdens een koffieochtend of een ouderavond worden gegeven.  Hierdoor krijgen ouders en verzorgers ook ideeën over hoe je gezond en toch erg lekker kunt eten. Vraag hier meer informatie over een voorlichting voor ouders. De vergoeding voor de lezing is € 100.

Voedingsproject: Schoolvoorlichting en winkelsafari - Groep 5 t/m 8

Wil je als school of groep een aantal weken aan de slag met gezonde voeding? Het Voedingsproject van Stichting Kind & Voeding is een totaalpakket met leuke lessen voor de leerlingen, voorlichting voor de ouders én een rondleiding in de supermarkt.

Doelstelling: Bewustmaking van leerlingen en ouders/belangstellenden van basisscholen over gezonde voeding en wat gezonde voeding voor het lichaam betekent, door middel van voorlichting, het maken een individueel werkstuk over een levensmiddelproduct, winkelsafari en ouderavond.

Werkwijze:

 • Voorlichting over natuurlijke gezonde voeding aan groepen 5 t/m 8
 • Maken van een individueel werkstuk door de kinderen
 • Een supermarktsafari in de reguliere supermarkt in de buurt
 • Een workshop/lezing over natuurlijke gezonde voeding aan ouders

De planning en invulling wordt in nauw overleg met de leerkracht opgesteld.

Vergoeding totale project supermarktsafari € 250,- inclusief alle materialen.

Gezond bezig - Naar de boerderij en zelf tuinieren - Groep 6, 7 en 8

Bij de educatieboerderij in de Boekelermeer bezoeken de kinderen de moestuin en leren ze hoe je zelf een (klein) tuintje aanlegt. Tevens leren ze over het belang van groenten voor je gezondheid. In de gezonde foodtruck maken de kinderen zelf een broodje dat ze gezellig samen opeten.

In de middag doen de kinderen in kleine groepjes activiteiten, zoals de aardappelrun en boomstam gooien. Deze dag duurt van 9.30 uur tot 15.30 uur. Het is ook mogelijk alleen het ochtendprogramma te doen inclusief de lunch. Het programma is geschikt voor groep 6,7 en 8. Hier vind je het complete programma.  Voor reservering en meer informatie kun je contact opnemen met Stichting NME Alkmaar: info@nmealkmaar.nl.

Deze activiteit wordt georganiseerd door Stichting NME Regio Alkmaar.

Lesmateriaal

Zelf aan de slag - download gratis de leermaterialen

Maak je eigen programma en kies hieronder de lessen die je wilt gebruiken:

Groenteles algemeen - onderbouw

Groenteles algemeen

De kinderen ontdekken en herkennen verschillende soorten groenten door deze te zien, te voelen, te ruiken en te proeven. Inclusief kleurplaat. Sluit aan bij Tule-leerlijn: Kerndoel 34 belang van voedsel; kerndoel 40 het voedsel van mens en dier komt van plant en/of dier.

Moestuin - onderbouw

Moestuin – onderbouw

De kinderen ontdekken hoe zaden kiemen en planten groeien. Ze verzorgen hun eigen planten en ervaren wat je met groenten en bloemen kunt doen en hoe ze smaken. Sluit aan bij Tule-leerlijn: kerndoel 40 de omgeving levert organismen voedsel en leefruimte; kerndoel 41 ontkiemen van zaden.

Groentevoeldoos - alle groepen

Groentevoeldoos – alle groepen

De kinderen betasten groente en proberen ze te herkennen.

Naar de groenteboer - groep 6 t/m 8

Naar de groenteboer – groep 6 t/m 8

In groepjes gaan de kinderen naar de groenteboer. Ze ontdekken welke groentes uit Nederland komen. Ieder groepje koopt groente en in de klas wordt daar een salade van gemaakt.

Peulvruchten - groep 5 t/m 8

Peulvruchten – groep 5 t/m 8

De kinderen leren wat peulvruchten zijn, hoe ze groeien en in welke vormen ze te eten zijn. Inclusief doe-blad

Seizoensgroenten - middenbouw

Seizoensgroenten – middenbouw

De kinderen leren dat wintergroenten groen (duurzaam) en gezond zijn. Sluit aan bij de Tule-leerlijn kerndoel 39 gevolgen van ingrepen (vanuit verschillende perspectieven bekeken).

Soep met prik - alle groepen

Soep met prik – alle groepen

Ga op zoek naar brandnetels, bestudeer ze en neem ze mee om soep of thee van te maken.

Soeples - middenbouw

Soeples – middenbouw

Kinderen leren door samen te werken een grote pan soep te maken. Ze leren een aantal praktische
vaardigheden (groente wassen en kleinsnijden) en ze leren welke gedeeltes van een plant ze kunnen eten.  Sluit aan bij Tule-leerlijn kerndoel 34 alternatieven voor riskant snoepgedrag.

Wintergroenten - middenbouw

Wintergroenten – middenbouw

Ontdek de groenten van de koude grond, zoals spruiten, uien, winterwortels, prei en bieten. Met diverse les suggesties.

Een eigen schooltuin

Onderzoek de mogelijkheden

Enthousiast geworden over het kweken van groente? Misschien is een schooltuin iets voor jullie. De Biobus runt al jaren succesvol schooltuinprojecten en moestuinen voor scholen. Omdat het niet altijd gemakkelijk is een schooltuin op te zetten, zorgt Biobus voor het aanleggen, opstarten en het duurzaam begeleiden van schooltuinen. Neem gerust contact op met Vincent Min van de Biobus: biobus@live.nl. Foto’s kun je hier bekijken.

Bezoek aan een volkstuin

In een volkstuinencomplex kunnen de kinderen zien hoe de groentes groeien. Ook leren ze wat er nodig is om een goede oogst te krijgen. Ben je geïnteresseerd in een rondleiding bij een volkstuin in Alkmaar? Neem contact op met Mieke Klerk en bespreek de mogelijkheden.

Subsidie gemeente Alkmaar voor schoolmoestuinen en groene schoolpleinen

Als je als school op het schoolplein een moestuin wil maken, kun je voor de aanlegkosten ervan in aanmerking komen voor gemeentelijke subsidie in het kader van vergroenen van basisschoolpleinen. Informatie en het aanvraagformulier vind je op: https://www.alkmaar.nl/Subsidie-groen-en-dieren.html.

Lesprogramma's

Smaaklessen en Smaakmissies

Smaaklessen is hét lesprogramma over voeding voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Smaaklessen zijn de basislessen. Aanvullend zijn er Smaakmissies, dit zijn verdiepende lessen.

Smaakmissie moestuin

Smaakmissie Moestuin 

Deze interactieve lesmodule is geschikt voor leerlingen van groep 1 t/m 4. De leerlingen gaan zelf aan de slag in een moestuintje bij school en ontdekken zo van alles over de moestuin, diertjes en plantjes. Tussendoor brengen ze via het digibord verslag uit over de groei van de plantjes en ontvangen ze feedback.

Deze Smaakmissie is het beste uit te voeren in de periode maart t/m juli.

Bekijk de Smaakmissie Moestuin hier.

Smaakmissie groente

Smaakmissie Groente

In deze Smaakmissie ontdekken leerlingen van alles over groente door zelf op onderzoek uit te gaan, zowel binnen als buiten de klas. De Smaakmissie bestaat uit 6 interactieve lessen met aanvullend een digibordmodule. Deze Smaakmissie is gemaakt voor groep 7 en 8.

Bekijk de Smaakmissie Groente hier.

Smaaklessen

Smaaklessen

Smaaklessen is een uniek lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Het beleven van voedsel staat centraal. Door Smaaklessen krijgen kinderen flink wat kennis over eten én ervaring met gezond en duurzaam kiezen. Bekijk hier het aanbod voor basisschool en BSO.

Groente thema

Onderdeel van JOGG-aanpak

JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht en is een totaalaanpak voor scholen en bso’s over een gezonde leefwijze. Natuurgids Alkmaar werkt samen met JOGG Alkmaar voor het thema Groente. Wil je je op jouw school of bso ook inzetten voor meer bewegen en gezond eten? Neem dan contact op met JOGG-regisseur voor Alkmaar: Anja Lems, anjalems@joggalkmaar.nl.

Vragen? Meer weten? Neem contact op voor gratis advies op maat!