Vergroening schoolplein

Een schoolplein kan veel meer zijn dan een pauzeplaats of een overblijfplek. Het kan een groen schoolplein worden. Als een soort buitenlokaal met diertjes, planten en bomen. Waar kinderen op zoek gaan naar lieveheersbeestjes. Verstoppertje spelen achter bomen en in struiken. Een schoolplein waar kinderen weer in contact komen met de natuur.

Waarom een groen schoolplein?

Groene schoolpleinen dragen bij aan de ontwikkeling van een kind. Op speelse wijze in contact komen met de natuur betekent meer speelopties, beweging, uitdagingen, creativiteit maar vooral leren van de omgeving. Een groen schoolplein biedt kansen en mogelijkheden voor kinderen en scholen. Lees hier meer over “het waarom van een groen schoolplein“.

Wat is schoolplein vergroening? 

Bij vergroening kunt u denken aan één of een combinatie van onderstaande activiteiten:

 • Meer groen en minder bestrating;
 • Natuurlijker groen zoals vlinderplanten of vogelkastjes;
 • Eetbaar groen: fruitbomen of een moestuin;
 • Natuurlijk spelen: boomstammen, hut van wilgentenen, et cetera.

 

Wilt u ook een groen schoolplein?

Natuur Gids Alkmaar, het centrum voor natuureducatie in Alkmaar, helpt u verder. Wij brengen u in contact met de organisaties die u bij de vergroening kunnen helpen en  geven u tips en informatie over de aanpak. En als u vragen heeft, neemt u dan gerust contact op.

Hieronder vindt u informatie over:

 • Hoe pak ik het aan?
 • Wie kunnen helpen bij het ontwerp en de realisatie?
 • Welke ondersteuning biedt gemeente Alkmaar?

Ik wil vergroenen! Hoe pak ik het aan?

Stap 1: Idee, voorbereiding, ontwerp, definitief plan
Een groen schoolplein aanleggen doe je niet in je eentje. Denk na wie u hierbij willen helpen: directie, leerkrachten, ouderraad, ouders, natuurorganisaties, buurtbewoners, een praktijkopleiding of bedrijven? Maak eventueel een werkgroep en organiseer een brainstorm. Of bezoek eens een school die het traject al is ingegaan. Verzamel alle input en maak keuzes over het doel, de inrichting en gebruik van het nieuwe plein. Maak natuurlijk ook een eerste kostenraming. Tips voor de ideeënfase leest u hier. Bepaal aan de hand van de ideeënlijst welke elementen ‘vereist zijn’ (de eisen) en welke ideeën ‘gewenst’ zijn (de wensen). Betrek kinderen bij het kiezen van het ontwerp. Hier leest u handige tips over de ontwerpfase. Bij het definitieve plan hoort ook een begroting met ideeën om kosten te besparen en/of alternatieve inkomsten te verwerven.  
Stap 2: Realisatie en aanleg
In deze fase worden vaak de meeste kosten gemaakt. Denk goed na over wie u inschakelt: een professioneel bedrijf? De medewerkers? Of toch ouders, kinderen en vrijwilligers? Eventueel kunt u het project in fasen realiseren. Denk bij de inrichting ook aan veiligheidsaspecten. Meer tips voor de aanleg leest u hier.
Stap 3: Onderhoud
En dan is het eindelijk zover! Het groene schoolplein is aangelegd en kan in gebruik worden genomen. Maak een onderhoudsplanning voor het plein. Breng ook het effect van het onderhoud in kaart en benoem verbeterpunten. Schakel leerkrachten en kinderen in bij het onderhoud: hier valt veel te leren en het is leuk! Meer informatie over het gebruik van het groene schoolplein.
Stap 4: Educatie en gebruik
Hoe kan het schoolplein gebruikt worden tijdens lessen? Maak een natuurkalender en zorg dat er materialen aanwezig zijn om een buitenles te geven. Bij de natuurorganisaties is lesmateriaal beschikbaar en zij kunnen een programma op maat maken. Speel zoveel mogelijk in op wensen waar de kinderen zelf mee komen. Ideeën nodig voor natuurlessen? Kijk op www.natuurgidsalkmaar.nl.

Wie kunnen helpen?

Natuur Gids Alkmaar helpt u bij het vinden van organisaties die ervaring hebben bij het ontwerp , inrichting en gebruik van uw groene schoolplein. Hulp nodig bij het  plan, de uitvoering of het op poten zetten van lesactiviteiten? Hieronder treft u een overzicht aan van experts, die u graag ondersteunen. U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met Natuur Gids Alkmaar.

De meeste organisaties vragen voor hun ondersteuning een (geringe) vergoeding. Tip: u kunt deze vergoeding meenemen in de subsidie-aanvraag bij de gemeente. Meer informatie vindt u onderaan de pagina bij ‘Hulp van de gemeente Alkmaar’.

Biobus - advies, inrichting en lespakketten
De BioBus runt al sinds 2003 met succes diverse schooltuinprojecten. De BioBus zorgt voor het opstarten en duurzaam onderhouden van groene schoolpleinen, minimoestuinen en schooltuinen. De BioBus levert advies, helpt bij de inrichting en biedt lespakketten.

Buro IJsvogeltje - advies, inrichting, beheer en lespakketten
Buro IJsvogeltje geeft advies over het ontwerp en de inrichting van het groene schoolplein. Buro IJsbvogeltje biedt tevens leuke natuurlessen en activiteiten voor op het schoolplein, zoals het bouwen van wilgentenen hutten en insectenhotels.

Hortus Alkmaar - advies over ontwerp en inrichting, levering van zaden en planten
Hortus Alkmaar biedt advies over de aanleg en inrichting van het schoolplein, welke planten kunnen het beste op welke plek staan. Tevens levert Hortus Alkmaar biologische planten en kruiden, bijv. eetbare kruiden, vlinder- en bijenplanten, planten voor vogels en egels etc.. Voor ouders en leerkrachten geeft de Hortus een cursus natuurvriendelijk tuinieren voor het beheer en onderhoud.

 • Contactpersoon: Rutger Polder
 • Mail: tuin@hortusalkmaar.nl
 • Telefoon: 072-5669639
 • Website: www.hortusalkmaar.nl
Landschap NH - begeleiding, advies, aanleg en educatie
Landschap Noord-Holland heeft ervaring bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van groene schoolpleinen. Landschap NH ontwikkelt, samen met leerkrachten en leerlingen het nieuwe plein en biedt educatiemogelijkheden. De groenploeg van Landschap NH biedt ondersteuning bij het onderhoud.

 • Contactpersoon: Hartger Griffioen
 • Mail: h.griffioen@landschapnoordholland.nl
 • Telefoon: 088-0064403 of 06-47168753
 • Website: www.landschapnoordholland.nl
Mussenwerk / IVN - advies over groen en inrichting, buitenactiviteiten op het plein, naschoolse educatie
Thea Scheepe van Mussenwerk heeft brede ervaring met natuureducatie. Zij biedt advies over de inrichting en beplanting, waarbij zij de educatiemogelijkheden op het plein meeneemt.  Thea biedt tevens diverse  educatieve natuuractiviteiten, op maat gemaakt voor de school.

NME Regio Alkmaar - educatieve activiteiten
 Stichting NME Regio Alkmaar biedt een uitgebreid programma van activiteiten en natuur- en milieulessen.

NOZOS/vleermuizen - inrichtingsadvies, natuureducatie en natuurbeleving in het wild
De Noord-Hollandse Zoogdier Studiegroep (NOZOS) biedt leerlingen uitdagende (buiten)lessen over zoogdieren. Een molshoop verandert ineens in een podium van een waar sportkampioen. Een kier bij het raamkozijn wordt een toegangspoort voor ultrasone meester-vliegers. Die lieve poes op het schoolplein blijkt ’s nachts opeens een wilde rover.
De zoogdierdeskundigen van de NOZOS kunnen tevens leerkrachten en ouders advies geven over een diervriendelijke (meer dan zoogdieren alleen) inrichting van schoolgebouwen en schoolpleinen met meer natuurlijk spelen tot gevolg. Wil je vleermuizen een plek geven op en rond jullie schoolplein en tevens meer speelplezier? Twijfels over hoe om te gaan met de verlichting? Wil je het risico lopen dat egels de winter gaan doorbrengen in jouw (school)tuin terwijl de kinderen met plezier van de heuvel glijden? Neem dan contact met ons op.

Oudorperhout - educatie
Stichting Oudorperhout geeft biologielessen op het schoolplein of in de Oudorperhout.

Nog niet gevonden wat u zoekt? Neem contact op met Natuur Gids Alkmaar; wij helpen u graag verder.

Hulp van de gemeente Alkmaar

Voor het onderwijs en de kinderen biedt een groen schoolplein veel extra kansen en mogelijkheden. Daarom stimuleert en ondersteunt gemeente Alkmaar graag het vergroenen van schoolpleinen. Basisscholen in Alkmaar die zélf aan de slag zijn of willen met een ‘vergroening’ van hun schoolplein helpt de gemeente graag.

Wat kan de gemeente voor u betekenen:

Praktische hulp en subsidie
Gemeente Alkmaar en Stadswerk072 kunnen u helpen met praktische zaken, zoals het leveren van  materialen (bijvoorbeeld boomstammen of houtsnippers) of ‘hand- en spandiensten’ bij de uitvoering. Ook is het mogelijk om een vrijwillig groene schoolplein adviseur te vragen om te ondersteunen.

U kunt een eenmalige financiële bijdrage aanvragen voor de realisatie van uw groene schoolplein.

Hier vindt u meer informatie over de ondersteuningsmogelijkheden vanuit de gemeente en de contactgegevens.

Meer tips? Inspiratie?

De beste ideeën ontstaan door het bekijken van inspirerende voorbeelden. Basisschool De Sterrenzanger is zo’n inspirerend voorbeeld in Alkmaar. De Sterrenzanger is de afgelopen jaren actief bezig geweest met het vergroenen van hun schoolplein en buitenruimte. Bekijk hieronder de filmpjes die de school gemaakt heeft:

 

 

Op onderstaande websites vindt u handige tips, informatie en producten:

Vragen?

Heeft u een vraag? Mail ons via info@natuurgidsalkmaar.nl of bel 06-13789136.