Leer alles over groente

Groente is belangrijk voor onze gezondheid.

Omdat groente veel vitamines, mineralen en vezels bevat, is het belangrijk om iedere dag groente te eten. Maar wat zijn eigenlijk groenten? Waar komen groenten vandaan en hoe groeien ze? En niet te vergeten: hoe smaken al die groenten?

Wist je dat sla, tomaat en komkommer de meest gegeten groenten zijn?

Groentelessen voor jouw klas

Wil je aan de slag met het thema Groente in jouw klas? Hieronder vind je leermaterialen, filmpjes, gastlessen en activiteiten voor groep 1 t/m 8. Het groentethema is ook voor BSO’s heel geschikt.

Inhoud: 

 

Gastlessen en excursies

Kies voor een leerzame gastles, waarbij de kinderen de groentesoorten leren kennen en proeven. Ga samen groentesoep maken of aan het werk in de moestuin. Maak hieronder een keuze voor een groenteles die aansluit bij jouw groep.

Groentesoep maken in de klas
Ontdek groente en fruit - groep 1,2 en 3
Leer meer over groente en fruit - groep 4,5 en 6
Ken groente en fruit van het seizoen - groep 7 en 8
Voorlichting voor ouders
Voedingsproject: schoolvoorlichting en winkelsafari - groep 5 t/m 8
Gezond bezig - naar de boerderij en zelf tuinieren - groep 6, 7, 8

Zelf aan de slag – download gratis de leermaterialen

Maak je eigen programma en kies hieronder de lessen die je wilt gebruiken:

 

 

Groenteles algemeen - onderbouw
Moestuin - onderbouw
Groentevoeldoos - alle groepen
Naar de groenteboer - groep 6 t/m 8
Peulvruchten - groep 5 t/m 8
Seizoensgroenten - middenbouw
Soep met prik - alle groepen
Soeples - middenbouw
Wintergroenten - middenbouw

Een eigen schooltuin! 

Enthousiast geworden over het kweken van groente? Misschien is een schooltuin iets voor jullie. De Biobus runt al jaren succesvol schooltuinprojecten en moestuinen voor scholen. Omdat het niet altijd gemakkelijk is een schooltuin op te zetten, zorgt Biobus voor het aanleggen, opstarten en het duurzaam begeleiden van schooltuinen. Neem gerust contact op met Vincent Min van de Biobus: biobus@live.nl. Foto’s kun je hier bekijken.

Bloeiende schoolmoestuin

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een moestuin(tje) op het schoolplein? Myriam Prent van Proef de Aarde geeft een workshop voor leerkrachten en ouders over het aanleggen en onderhouden van een eigen moestuin. Lees hier meer over deze informatieve workshop.

Bezoek aan een volkstuin

In een volkstuinencomplex kunnen de kinderen zien hoe de groentes groeien. Ook leren ze wat er nodig is om een goede oogst te krijgen. Ben je geïnteresseerd in een rondleiding bij een volkstuin in Alkmaar? Neem contact op met Mieke Klerk en bespreek de mogelijkheden.

Subsidie gemeente Alkmaar voor schoolmoestuinen en groene schoolpleinen

Als je als school op het schoolplein een moestuin wil maken, kun je voor de aanlegkosten ervan in aanmerking komen voor gemeentelijke subsidie in het kader van vergroenen van basisschoolpleinen. Informatie en het aanvraagformulier vind je op: https://www.alkmaar.nl/Subsidie-groen-en-dieren.html.

Smaaklessen en Smaakmissies – lesprogramma

Smaaklessen is hét lesprogramma over voeding voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Smaaklessen zijn de basislessen. Aanvullend zijn er Smaakmissies, dit zijn verdiepende lessen.

Smaakmissie Moestuin
Smaakmissie Groente
Smaaklessen

 

Educatieve filmpjes en links over groente 

   SchoolTV: filmpjes over Groente

  Klokhuis: programma’s over groente

Groente thema onderdeel van JOGG-aanpak

JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht en is een totaalaanpak voor scholen en bso’s over een gezonde leefwijze. Natuur Gids Alkmaar werkt samen met JOGG Alkmaar voor het thema Groente. Wil je je op jouw school of bso ook inzetten voor meer bewegen en gezond eten? Neem dan contact op met de JOGG-regisseur voor Alkmaar: Anja Lems, anjalems@joggalkmaar.nl.

Vragen? Nog niet gevonden wat je zoekt?

Als je nog vragen hebt of iets zoekt wat er niet bij staat, neem dan gerust contact op met Mieke Klerk van Natuur Gids Alkmaar.

info@natuurgidsalkmaar.nl – 06 13789136.