zaterdag 9 en zondag 10 juni

Zeepokken, anemoontjes en andere waddieren

Helaas, Zeepokken, anemoontjes en andere waddieren is al geweest. Je kunt er dus niet meer aan mee doen. Maar gelukkig hebben wij een overzicht van allerlei andere activiteiten die je nog wel kunt doen. Bekijk alle activiteiten.

U heeft ze vast wel eens gezien tijdens een wandeling op het strand of lang de kust, stenen, krabbenschilden een stuk hout met daarop veel kleine witte “vulkaantjes”. Die “vulkaantjes’ zijn zeepokken. De zeepok behoort tot de rankpootkreeften. Het dier heeft een bijzonder leven. Het begint als een vrij zwemmend kreeftje maar zodra het ouder wordt zet het zich vast op een schelp, op een krab en op de scheepshuid. Zodra het laagwater wordt sluit de zeepok zijn deuren en als het hoog water wordt gaan de deuren open en komen zijn pootjes naar buiten en die zwaaien in het water om voedsel te zoeken.

Ook het slibanemoontje en het baksteenanemoontje gaan dicht bij laagwater en open bij hoogwater. Bij laagwater kun je ze vinden op de stenen langs de kust of op bijvoorbeeld zeesla. Ze zien er dan uit als een roodbruin bobbeltje.
Op zaterdag 9 en zondag 10 juni, gaan gidsen van de Waddenvereniging op zoek naar deze bijzondere dieren. Maar er is nog veel meer te zien, vooral onder de plukken wier die op het wad liggen. Het water wordt niet vergeten. Middels netjes wordt geprobeerd om garnalen en andere waterdieren te vangen. Onder de microscoop kan dan een en ander bekeken worden.

Niet alleen op het wad is van alles te beleven en te zien, ook in het infocentrum kunt u terecht om onder de microscoop te zien hoe een zeepok open gaat of hoe een zager of wadpier er vergroot uitziet. In de aquaria zwemmen allerlei vissoorten en in de voelbak mag u een vis aanraken.
Voordat u het wad opgaat wordt u middels een presentatie bijgepraat over het Balgzanderwad.

Een bezoek aan het infocentrum is gratis. De wadexcursie start 9 juni om 09.00 uur en zondag 10 juni om 10.00 uur. Kosten voor een excursie: volwassenen € 5,00; Kinderen t/m 12 jaar betalen € 3,50 per kind. Een bakje koffie of thee en limonade voor de kinderen is bij de prijs inbegrepen. U vindt het infocentrum aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder, tlf. 0223-635862 (alleen tijdens openstelling). Voor meer informatie: 0223-635340 of 633210. Kijk ook op www.kuitje-balgzand.nl.

Foto: Japanse oesters met zeepokken

Deel op Social Media:

Terug naar de homepage