woensdag 19 oktober

Waterdag in De Hoep: Helga van Leur over het weerbericht in 2050

Helaas, Waterdag in De Hoep: Helga van Leur over het weerbericht in 2050 is al geweest. Je kunt er dus niet meer aan mee doen. Maar gelukkig hebben wij een overzicht van allerlei andere activiteiten die je nog wel kunt doen. Bekijk alle activiteiten.

Heftigere regenbuien, langere periodes van droogte. Dat is het weerbericht voor de komende jaren als gevolg van de klimaatverandering. Tijdens de Waterdag op woensdag 19 oktober in PWN Bezoekerscentrum De Hoep kunnen jong en oud leren en ervaren hoe we ons tegen wateroverlast beschermen. Daarnaast tekenen overheden een intentieovereenkomst over hoe om te gaan met klimaatverandering. RTL-weervrouw Helga van Leur neemt het weerbericht 2050 door tijdens een speciaal Klimaatprogramma met diverse presentaties.

De Waterdag wordt georganiseerd door de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, het hoogheemraadschap en PWN. Het thema is ‘Waterveiligheid’.
Jong en oud kunnen tussen 10.00 en 16.00 uur terecht in Bezoekerscentrum De Hoep voor demonstraties en presentaties, exposities en excursies. Zo is er een zolder nagebouwd rondom de vraag: wat neem je mee naar zolder bij een overstroming? Op een 3D-programma is te zien waar het water blijft in onze eigen gemeenten als het hard en lang blijft regenen en ook wat er gebeurt met plekken die lijden onder ‘hittestress’.

Te zien is ook hoe je je eigen tuin kunt verfraaien en tegelijk het regenwater goed kan laten weglopen. Dat scheelt opvang in het riool dat snel volloopt bij een stortbui. En wat gebeurt er met de waterspiegel als het ijs smelt? Check het zelf.

Het Klimaatprogramma begint om 14.00 uur met de uitslag van de fotowedstrijd ‘Water, vriend of vijand?’ georganiseerd in samenwerking met het Nieuwsblad voor Castricum en Fotoclub Castricum. Naast een mooie vergroting voor de winnaar, zijn er ook cadeaubonnen beschikbaar gesteld door lijstenmakerij Bij Bakker.

Daarna spreekt Helga van Leur over de verwachte verschuiving van het weer. Vervolgens komt Jan Wijn van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) aan het woord over de impact van klimaatveranderingen in bewoond gebied: voor welke problemen komen we te staan en wat moeten we daartegen doen?

Yvonne van der Laan, spreekt namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu over het Deltaprogramma, waarin het Rijk de aanpak presenteert rond bescherming tegen overstromingen en zoetwatertekort.

Als afsluiting van het Klimaatprogramma tekenen de organiserende gemeenten, het hoogheemraadschap en PWN een intentieovereenkomst over hoe om te gaan met klimaatverandering.

Opgeven voor huifkartocht en fietsexcursie moet vooraf bij De Hoep. Het volledige programma, meer informatie over Waterdag en de fotowedstrijd is te vinden op www.castricum.nl/waterdag.

Datum: woensdag 19 oktober 2016
Leeftijd: Alle
Tijd: Van 10:00 tot 16:00 uur
Kosten: Gratis
Locatie: Bezoekerscentrum De Hoep, Castricum

Deel op Social Media:

Terug naar de homepage