zaterdag 26 mei

Wat zit er in de Waddenbodem

Helaas, Wat zit er in de Waddenbodem is al geweest. Je kunt er dus niet meer aan mee doen. Maar gelukkig hebben wij een overzicht van allerlei andere activiteiten die je nog wel kunt doen. Bekijk alle activiteiten.

Nu de temperatuur oploopt, neemt de waddenbodem activiteit ook toe. De zandkokerwormen steken hun borsteltjes uit de bodem. De zandkokerworm maakt zijn huisje van zand en slik. De slikgarnaaltjes laten van zich horen omdat het luchtbelletje wat ze vasthouden regelmatig knapt. Hier en daar kleurt het wad al weer roodbruin van de kiezelwieren. Kiezelwieren zijn de basis van de voedselketen in de Waddenzee. Schelpdieren en wormen zuigen deze microscopisch kleine dieren/algen op. Naast deze dieren zitten er ook wadpieren en zeeduizendpoten in de bodem.

Niet alleen wadpieren en zagers maar ook platte gapers, strandgapers en nonnetjes leven in de wadbodem. Als deze schelpdieren op het wad komen te liggen willen ze weer naar beneden. Het ingraven van een platte gaper is een spectaculair gezicht. Onder het wier zitten vaak vlokreeftjes, even het wier schudden en je ziet ze dan wegschieten.

Wadgidsen van de Waddenvereniging werkgroep Den Helder kunnen u nog meer vertellen over deze dieren. Tijd om het wad op te gaan om dit van dichtbij mee te maken.

Ga mee op zaterdag 26 mei om die dieren te ontdekken. Het natuurinfocentrum is open vanaf 09.30 uur en om 10.00 uur start de wadexcursie We vertrekken om 10.30 uur naar het Wad.

In het infocentrum zijn de dieren in de aquaria te bewonderen, o.a. driedoornige stekelbaarsjes, zeenaalden, verschillende soorten platvissen, puitaal.
De kosten voor de excursie zijn: € 5,00 per volwassene en € 3,50 per kind t/m 12 jaar. Bezoek aan het infocentrum is gratis. Koffie /thee/ limonade staat klaar.
U vindt het infocentrum aan de Oostoeverweg 80 in Den Helder, tlf. 0223-635862 (alleen tijdens openstelling). Voor meer informatie: 0223-635340 of 633210. Kijk ook op www.kuitje-balgzand.nl

Deel op Social Media:

Terug naar de homepage