zondag 19 augustus

Op zoek naar de Pieterman in de branding

De laatste tijd wordt er veel geschreven over het gevaar van kwallen en pietermannen in de Noordzee. Iedereen heeft vast wel eens kwallen zien liggen aan het strand, maar een pieterman??
Door met IVN-gidsen te gaan korren in de Noordzee kun je meer te weten komen over deze dieren en het naadje van de kous over die „gevaren”, maar ook andere bijzondere dieren ontdekken. Misschien vangen we wel weer een pijlinktvis, zoals ook recent is gebeurd.

Korren wordt gedaan met een groot sleepnet dat met behulp van een lang touw vanaf het strand over de zeebodem wordt getrokken.
Na een “trek” wordt het net geleegd in een grote bak. Deskundige IVN gidsen geven dan uitleg over wat er zoal gevangen is.
Elke vangst is weer anders. Dit kan variëren van verschillende wieren tot de prachtigste anemonen en vissen. Het lijstje van de recente vangsten bestaat uit: pieterman, allerlei platvissen (tongetjes, scholletjes, tarbot, schar), haringen, sprotjes, spieringen, garnalen, zeeforel, zeenaalden, heremietkreeften, zeepissebedden, zee-anemonen en verschillende prachtige kwallen.

Na afloop is er in Parnassia tegen een geringe vergoeding limonade, koffie of thee te verkrijgen en zijn er vele interessante zaken te bekijken.

Datum: zondag 19 augustus 2018 – 10:00 uur. Duur: ongeveer 2 uur.

Kosten: 2,50 euro per volwassene (kinderen zijn gratis).
Locatie: Parnassia-gebouw, Parkweg 2, 1865 AJ Bergen aan Zee

Route naar Parnassia: vanaf Bergen op de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, daarna eerste weg links en de bordjes Parnassia volgen.

Deel op Social Media:

Terug naar de homepage