zondag 3 januari 2016

Nieuwjaarszwerftocht door de duinen

Helaas, Nieuwjaarszwerftocht door de duinen is al geweest. Je kunt er dus niet meer aan mee doen. Maar gelukkig hebben wij een overzicht van allerlei andere activiteiten die je nog wel kunt doen. Bekijk alle activiteiten.

Wie het Nieuwe Jaar met een frisse neus wil beginnen heeft hier een unieke kans. Op zondag 3 januari 2016 organiseert IVN Noord-Kennemerland een zwerftocht door het duingebied tussen Bergen en Bergen aan Zee. De zwerftocht begint om 10.00 uur en duurt uiterlijk tot 15 uur. Het startpunt is de vorig jaar gebouwde Schaapskooi aan het begin van de Zeeweg in Bergen. Goede kleding en goed schoeisel aanbevolen! Neem ook zelf een lunchpakket mee. De lengte is ongeveer 8 km.

De tocht voert ten noorden van de Zeeweg door de duinen naar Bergen aan Zee. In 1799 heeft er bij Bergen een veldslag gewoed tussen Russen en Engelsen aan de ene kant en Fransen en Nederlanders aan de andere kant. We lopen bij Bergen aan Zee over dat slagveld. De gids zal hier e.e.a. over vertellen.

In Bergen aan Zee pauzeren we in Parnassia.

Hierna lopen we door het gebied ten zuiden van de Zeeweg. Is het karakter ten noorden van de Zeeweg nog bebost, ten zuiden wordt het duinlandschap heel open. Dit gebied is landschappelijk bijzonder interessant omdat het een grensgebied is tussen de Wadden en het Oer IJ, ooit een heel groot zwin. Dat is duidelijk te zien aan de plantengroei. De IVN gids geeft daar onderweg uitleg over. Verder is alles wat we in de natuur tegenkomen, en bij de deelnemers vragen oproept, aanleiding tot uitleg. Via de Verbrande Pan en het zg. Gorterhuis (de plaats waar de beroemde dichter in alle rust gedichten schreef) keren we terug in de warmte van de Schaapskooi. Opgeven kan via email: joop33bons@hotmail.com. Deelname 5 euro (incl koffie/thee/bubbels).

Foto: Johan Eilering

Deel op Social Media:

Terug naar de homepage