woensdag 25 november

Lezing reizen en onderzoek poolgebieden door Bert Buizer

Helaas, Lezing reizen en onderzoek poolgebieden door Bert Buizer is al geweest. Je kunt er dus niet meer aan mee doen. Maar gelukkig hebben wij een overzicht van allerlei andere activiteiten die je nog wel kunt doen. Bekijk alle activiteiten.

Woensdag 25 november: lezing door Bert Buizer over reizen en onderzoek in het Noord- en Zuidpoolgebied, lezing georganiseerd door KNNV Alkmaar, de vereniging voor veldbiologie. Plaats: Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG Alkmaar. Aanvang 20.00 uur, einde ± 22.00 uur. Toegang gratis maar een vrijwillige bijdrage van € 2,- wordt op prijs gesteld. Zie ook www.knnv.nl/alkmaar

Op 25 november aanstaande zal bioloog Bert Buizer een lezing verzorgen voor de KNNV-regio Alkmaar en het IVN-Noord-Kennemerland over reizen en onderzoek in het noordpool- en het zuidpoolgebied. In de invloedssfeer van de zuidpool ligt het sub-antarctische South Georgia. Het eiland is ongekend rijk aan vogels en zeezoogdieren, maar herbergt ook een bloedige erfenis in de vorm van verlaten walvisstations waar deze zoogdieren massaal het leven lieten. Dit deel van de lezing gaat over de reis via de Falkland Eilanden en het verblijf in eenvoudige tenten op South Georgia de winter van 1986-1987. Het was de eerste wetenschappelijke expeditie met vijf man, die vanuit Nederland dit gebied verkende; de reis was uitsluitend mogelijk door bemiddeling van de British Antarctic Survey en met logistieke medewerking van de Britse luchtmacht en de Britse marine. Zeevogels, zeezoogdieren, landschappen en verlaten walvisstation komen uitgebreid aan de orde.

In 2012 volgde vanuit Ushuaia, de zuidelijkste stad van Argentinië, een reis naar het Antarctische Schiereiland; ook hier huizen vele zeevogels en zeezoogdieren en de ijsformaties zijn adembenemend.
In 2007 en 2010 werd Spitsbergen in het Noordpoolgebied bezocht, eveneens voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Het Noorse Spitsbergen kent een bijzondere historische relatie met Nederland en is, evenals de zuidpoolgebieden, niet eenvoudig begaanbaar. Toch wordt er inmiddels al lang onderzoek vanuit Nederland in dit onherbergzame gebied uitgevoerd. Dat begon in 1968 toen de eerste groep Nederland overwinterde op Edgøya, in het oosten van de archipel.

Vanuit twee plaatsen – Longyearbyen en Ny-Ålesund – werd experimenteel onderzoek uitgevoerd naar de effecten van klimaatverandering op de plantengroei. In Ny-Ålesund, dat op ruim 79o noorderbreedte ligt, werd gebruik gemaakt van de accommodatie van het Nederlands Poolstation. In de lezing zal aan dit onderzoek enige aandacht worden geschonken, maar er zal vooral worden ingegaan op het leven op deze archipel, op de cultuurhistorie en natuurlijk passeren planten en dieren de revue.

Foto: B. Buizer

Deel op Social Media:

Terug naar de homepage