woensdag 28 september

Lezing over Tropische Drijfzaden door Gerhard Cadée

Helaas, Lezing over Tropische Drijfzaden door Gerhard Cadée is al geweest. Je kunt er dus niet meer aan mee doen. Maar gelukkig hebben wij een overzicht van allerlei andere activiteiten die je nog wel kunt doen. Bekijk alle activiteiten.

Zaden van enkele tropische planten kunnen een hele oceaan oversteken. Ze spoelen aan op de kusten van Europa getransporteerd door de Golfstroom en de voortzetting daarvan de Noord Atlantische Drift. Een enkele bereikt zelfs via Het Kanaal of om Schotland heen de Nederlandse kust!
Vaker vind je op het strand door de mens aangevoerde niet inheemse zaden en vruchten zoals paranoten, cacaobonen, mangopitten, wonderbonen.

Op het strand spoelen naast plastic en ander menselijk afval, schelpen en wieren ook plantenzaden aan. Veel planten die langs het water groeien verspreiden zich met behulp van drijvende zaden. Kijk maar eens in aanspoelsel langs onze rivieren of het IJsselmeer. Ook daar zie je een duidelijke invloed van de mens in het rijke aanbod aan kersen-, pruimen- en abrikozenpitten. Rivieren brengen deze zaden naar zee. Ook langs de kust groeiende planten laten hun zaden vaak door zeewater verspreiden, denk bij ons aan zeewinde, zeeraket en zeekool. Aan het Noordzeestrand kun je dus een rijk samenraapsel van zaden van diverse herkomst verwachten.

Herkomst en naam van aangespoelde zaden en vruchten probeer ik te achterhalen, een boeiende hobby, zoals ik in mijn lezing zal duidelijk maken.
Hebt U zelf aangespoelde zaden gevonden, waar dan ook: neem ze mee! Misschien kan ik ze op naam brengen.

De lezing is in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG Alkmaar.
Aanvang 20.00 uur, einde ± 22.00 uur, toegang gratis maar een vrijwillige bijdrage van € 2,- is welkom. Organisatie: KNNV Alkmaar, zie ook www.knnv.nl/alkmaar

Foto: Gerhard C. Cadée

Deel op Social Media:

Terug naar de homepage