woensdag 25 januari

Lezing over de evolutie van spinnen

Helaas, Lezing over de evolutie van spinnen is al geweest. Je kunt er dus niet meer aan mee doen. Maar gelukkig hebben wij een overzicht van allerlei andere activiteiten die je nog wel kunt doen. Bekijk alle activiteiten.

In de loop van de evolutie zijn er natuurlijk niet alleen dinosauriërs, mammoeten en mensen ontstaan, maar bijvoorbeeld ook 46.246 soorten spinnen. Waar zijn die vandaan gekomen? Hoe zagen hun voorouders er uit? Oerspinnen hebben met oermensen gemeen dat ze slechts weinig fossielen hebben nagelaten. Toch is de kennis over de evolutie van spinnen de laatste decennia aanzienlijk toegenomen: veel fossielen zijn met de nieuwste technieken opnieuw onderzocht, waarbij verrassende ontdekkingen werden gedaan. Ook zijn er een aantal nieuwe fossielen gevonden. Daarnaast heeft het bestuderen van hedendaagse spinnen en hun verwanten (zoals hooiwagens en schorpioenen) nieuwe informatie opgeleverd over hun voorouders.

De mogelijkheden om een groter publiek daar op een aantrekkelijke manier iets van te laten zien, zijn eveneens sterk verbeterd. Met behulp van 3D-scans, computeranimaties en digitale fototechnieken kunnen we nu zomaar een geïllustreerde reis door de tijd maken, op zoek naar de voorouders van onze kruisspin. Daarbij komen we ook diverse uitgestorven “dinosauriërs” onder de spinachtigen tegen, zoals de meterslange zeeschorpioenen.

Datum: woensdag 25 januari 2017. Aanvang 20.00 uur, einde ± 22.00 uur.

De lezing is in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG Alkmaar.
Toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage van € 2,- is welkom. Organisatie: KNNV Alkmaar, zie ook www.knnv.nl/alkmaar.

Gegevens spreker: Drs. Peter Koomen, bioloog, arachnoloog (spinnendeskundige), Conservator Natuurmuseum Fryslân, Leeuwarden

Foto: Peter Koomen, reconstructie van een 35 cm grote reuzenspin uit het Carboon, 300 miljoen jaar geleden.

Deel op Social Media:

Terug naar de homepage