woensdag 27 januari

Lezing: “Angst voor de voorouders van onze huisdieren” door Richard Witte

Helaas, Lezing: “Angst voor de voorouders van onze huisdieren” door Richard Witte is al geweest. Je kunt er dus niet meer aan mee doen. Maar gelukkig hebben wij een overzicht van allerlei andere activiteiten die je nog wel kunt doen. Bekijk alle activiteiten.

Op woensdagavond 27 januari 2016 geeft Richard Witte de lezing: “Angst voor de voorouders van onze huisdieren, over grote predatoren in Noordwest Europa en hun relatie met de mens”

De lezing is in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG Alkmaar.
Aanvang 20.00 uur, einde ± 22.00 uur, toegang gratis, maar een vrijwillige bijdrage van € 2,- is welkom. Zie ook www.knnv.nl/alkmaar

Na lange tijd op het randje van uitsterven te hebben geleefd zien we momenteel een sterk herstel van grote predatoren in Europa. Langzaam komen deze soorten ook richting Nederland. Voor het eerst in lange tijd is vastgesteld dat de Wilde Kat in Nederland aanwezig is en zelfs jongen groot brengt. Af en toe steekt een Wolf onze landsgrenzen over en zorgt voor de nodige opwinding. Maar ook meldingen en reacties over de “Poema van de Veluwe” (2005) laten zien dat veel mensen huiveren voor wilde predatoren.

Kinderen worden opgevoed met horrorverhalen zoals “Roodkapje en de Boze wolf” en “De wolf en de zeven Geitjes” en zodoende wordt de angst voor Wolven aangeleerd. Aan de andere kant worden veel kinderen groot gebracht met een hond als huisdier en een beer als knuffeldier. In Nederland wonen ruim 1,5 miljoen honden bij de mens thuis. Onze hond is toch een nazaat van de wolf? Waarom zijn we dan zo bang voor deze voorvader? De grootste predator van Nederland, de Grijze Zeehond, beschouwen we als een lief troeteldier met zielig grote ogen. Veel tegenstrijdigheden dus.

In deze uitdagende lezing gaat Richard Witte, faunaspecialist van Bureau Endemica en bestuurslid van de Noord-Hollandse Zoogdier Studiegroep (NOZOS), in op het (niet meer) voorkomen van grote roofdieren in Nederland, hun oorsprong en hun relatie met de mens. Naast prachtige foto’s en filmbeelden van de Wolf, Wilde Kat, Veelvraat, fretten en zeehonden laat hij u ook kennis maken met minder bekende soorten zoals de Gewone Jakhals en Wilde Rode Hond. Tevens bediscussieert hij of de Wolf wel werkelijk de voorouder is van onze lieve Rakker. Zijdelings kijkt hij buiten de Europese grenzen om een antwoord te vinden.

Foto: Richard Witte

Deel op Social Media:

Terug naar de homepage