woensdag 24 februari

Boeiende lezing over dazen door John Smit

Helaas, Boeiende lezing over dazen door John Smit is al geweest. Je kunt er dus niet meer aan mee doen. Maar gelukkig hebben wij een overzicht van allerlei andere activiteiten die je nog wel kunt doen. Bekijk alle activiteiten.

Een boeiende lezing over een weinig bekend onderwerp!
Mensen klagen vaak over “horzels” waar ze door lastig gevallen worden, bijvoorbeeld in natuurbaden, dat zijn echter vaak geen horzels maar dazen, en daar kunnen ze maar beter blij om zijn. Want dazen steken slechts, terwijl horzels veel gemener zijn: die leggen eitjes in of op zoogdieren. Duidelijk geen leuke vliegen, die horzels. Dazen wel, ondanks dat ze steken. Overigens zijn het alleen de vrouwtjes die steken, zij hebben de eiwitten nodig voor de rijping van de eieren, de mannetjes zijn onschuldig.
Dazen worden tot de leuke vliegen gerekend want bijna alle dazen hebben mooie ogen. Goudoogdazen bijvoorbeeld hebben goudgroene ogen met gele en zwarte vlekken waarbij het patroon bij elke soort weer anders is. Ook de zeer algemene en veel voorkomende grijzige regendazen hebben intrigerende patronen op hun ogen met kronkelende lijnen.

Woensdag 24 februari: lezing door John Smit, over dazen.
De lezing is in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, 1813 BG Alkmaar.
Aanvang 20.00 uur, einde ± 22.00 uur, toegang gratis maar een vrijwillige bijdrage van € 2,- is welkom. Zie ook www.knnv.nl/alkmaar

Foto: goudoogdaas, H. Pols

Deel op Social Media:

Terug naar de homepage