zaterdag 10 september

​Ontdek de nachtvlinders van het Noordhollands Duinreservaat

Helaas, ​Ontdek de nachtvlinders van het Noordhollands Duinreservaat is al geweest. Je kunt er dus niet meer aan mee doen. Maar gelukkig hebben wij een overzicht van allerlei andere activiteiten die je nog wel kunt doen. Bekijk alle activiteiten.

Nederland telt ruim tweeduizend soorten nachtvlinders, waarvan ongeveer veertienhonderd soorten kleine nachtvlinders (microlepidoptera) en ongeveer achthonderd ‘grote’. Nachtvlinders zijn normaal gesproken niet zo gemakkelijk te zien. Dus om ze te spotten moeten ze gelokt worden. Dat doen onze vlinderlokkers op zaterdag 10 september tijdens de nachtvlindernacht bij Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum. Deze nachtvlinderexperts richten zich tijdens dit evenement met name op de grotere exemplaren.

Tijdens de nachtvlindernacht zetten de nachtvlinderexperts van het Noordhollands Duinreservaat speciale lokmiddelen in om de grotere nachtvlinders te lokken. Ze gebruiken hiervoor bijvoorbeeld lampen en zoete smeer. Zo proberen ze de nachtvlinders tevoorschijn te laten komen. Het is altijd weer verbazingwekkend om te zien hoeveel dat er zijn. Bovendien komen er in het duingebied een aantal zeer bijzondere soorten voor.

Leven in het donker

Om in het donker te kunnen leven hebben nachtvlinders zich op allerlei manieren aangepast. ’s Nachts zijn ogen niet zo nuttig, daarom gebruiken nachtvlinders hun voelsprieten als ‘neus’ om voedsel of een partner te vinden. Bij sommige soorten hebben de mannetjes extreem grote sprieten, waarmee ze een vrouwtje al op kilometers afstand kunnen ‘ruiken’.

Felle kleuren om vijanden af te schrikken zijn niet zichtbaar in het donker. Daarom hebben de meeste nachtvlinders alleen een camouflagepatroon. Zo vallen ze ook overdag niet op wanneer ze op een boom zitten te rusten. Soorten als de huismoeder (Noctua Pronuba) hebben alleen een felle kleur op hun ondervleugels. Als ze rusten zie je dat niet, maar zodra ze worden gestoord, bekennen ze kleur om de vijand af te schrikken.

Trillende spieren en dichte beharing

’s Nachts is het een stuk koeler dan overdag en een nachtvlinder kan zich niet opwarmen in de zon. Toch moeten vlinders zich opwarmen om te kunnen vliegen. Veel soorten hebben daarom stevige vliegspieren. Door met de spieren te trillen warmen ze zich op tot de juiste temperatuur om te vliegen. De dichte beharing die veel nachtvlinders hebben zorgt ervoor dat de warmte wordt vastgehouden.

Zelf kijken?

Kom op 10 september a.s. naar de nachtvlindernacht bij Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum. De vlinderlokkers zijn daar vanaf 20:00 uur tot 23.00 à 24.00 uur aanwezig. De toegang is gratis. Bezoekerscentrum De Hoep is te vinden aan de Johannisweg in Castricum.

 

Deel op Social Media:

Terug naar de homepage